När och hur tar kriget slut i Syrien?

Vi har nu kommit till det 6:e året av kriget i Syrien, som startade med några fredliga demonstrationer mot Assad-regimen i januari 2011. Kommer kriget i Syrien någonsin att ta slut? Hur slutar ett krig? När blir det fred i Syrien?

Jag ställde frågan till några kollegor som är mellanösternforskare och experter på området. De flesta trodde någon gång mellan 2018-22 och en rad olika förklaringar gavs. Här skissas på några möjliga scenarier till ”fred” och ett förslag på hur FN:s säkerhetsråd under svensk ledning och med en ny generalsekreterare António Guterres från januari 2017 skulle kunna hantera denna internationella kris.

I en DN Debatt-artikel publicerad på juldagen skissar jag på olika scenarier för en framtida Pax Syriana tillsammans med professor Kjell-Åke Nordquist, fredsforskare på Teologogiska högskolan i Stockholm och professor Leif Stenberg, direktor på Centrum för Mellanösternsstudier vid Lunds universitet. En viktig möjlighet är att Sverige tar över ordförandeskapet för FN:s säkerhetsråd i januari 2017.

http://www.dn.se/debatt/fred-i-syrien-skulle-inte-betyda-fred-i-mellanostern/

@fredisyrien, @syrien, @fredimellanöstern, @johangarde, @sverigeisäkerhetsrådet, @görnågotförsyrien

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s