Snigelministern anländer ”snart” till brottsplatsen i Malmö

”När individen är som svagast ska samhället vara som starkast.”

Tänk dig att en våg av mord drabbar ett kvarter i Los Angeles, Lyon, Mumbai, Buenos Aires eller Manchester, vilken typ av reaktion skulle vi få se hos ansvariga politiker? Självklart agerar de snabbt i dessa tider av social media, delningar av foton, kommentarer och reaktioner. Det räcker inte bara att hålla en presskonferens i regeringskvarteret, skicka ut en pressrelease och låta lokalpolisen och kommunalpolitikerna sköta sitt. Om det behövs, vilket det för det mesta görs, beger sig ansvarig politiker i samma ögonblick eller strax därefter ett attentat eller mord till kvarteret där brottet skedde, för att inför nationell och i vissa fall internationell press visa handlingskraft under extraordinära omständigheter.

När det är skarpt läge så gäller det att agera snabbt, det kan i visa fall handla om att rädda liv, men också att dämpa oron, att visa medlidande och att man har kontroll. På detta följer gärna en strategi och en väg framåt för att förebygga och minska våldet. Så fungerar det för de flesta människor, i nästan alla länder, med ett stort undantag, Sverige! I Sverige handlar det i stället om att utreda saker och ting. Och att låta ansvariga myndigheter var och en sköta sitt. Myndighetsutövning är dessutom ett fult ord och tolkas så att ansvarig politiker i regeringen inte ska lägga sig i. Om man agerar i ett akut läge tar det emellertid minst 24 dagar. I bästa fall.

Den 12 januari mördades 16-årige Ahmed Obaid i Rosengård vid en busshållplats. Hans föräldrar flydde från krigets Irak för att söka skydd i Sverige och för att skapa en framtid för sina barn i vårt land. Denna dröm tog slut på Amiralsgatan i Sveriges tredje största stad en torsdagkväll. Reaktioner är många i Malmö och lokala politiker talar nu om att myndigheter som Polis, Socialtjänst, men också Försäkringskassan, Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheteten bör samverka som man gjort i Sodertalje för att komma åt den organiserade brottsligheten. Just i fallet Ahmed är det fortfarande oklart varför han mördades, men det verkar inte vara gängrelaterat som i de 11 andra morden under 2016:

Karta över Malmö

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/tolv-mord-i-malmo-pa-ett-ar

Hur var då reaktionen från ansvariga politiker i svenska regeringen?

Anders Ygeman

Jo, en snabb reaktion! ”Jättesnabb”, faktiskt. Han uttalade sig i media och lovade SNABBA åtgärder. På hans hemsida kan man dock läsa hans tal i Sälen på konferensen Folk och Försvar och utlovade åtgärder mot den organiserade brottsligheten från hösten 2016. Ingenting om de två morden som skett i januari 2017 och de 10, för det mesta gängrelaterade morden i Malmö under 2016. Istället kan man läsa hos Sverige inrikesminister Anders Ygeman att hans motto är:

”När individen är som svagast ska samhället vara som starkast.”

Underbart, men hur agerade han i detta läge? Snabbt? Jo, media agerade snabbt och ställde frågor och inrikesminister Ygeman svarade. Eller rättare sagt, repeterade de texter om kampen mot organiserad brottslighet han redan lagt ut på regeringens hemsida i november och december. Inget nytt? Jo, han planerar att besöka Malmö! Perfekt, och när då undrar man, senare ikväll eller imorgon när hundratals och tusentals Malmöbor träffas för att protestera mot våldet och kräva åtgärder från regeringen och myndighetssverige.

-Jag kommer, svarar Anders Y.

-Jag har nu planerat min resa till Malmö. Det blir om 24 dagar, i mitten av februari 2017. Jag har skrivit i det i min Outlook-kalender. Vi kör en halvdag. Måste sedan hem till Stockholm för ett möte med VU, AU, BU och CU. Vi måste nämligen ta till krafttag mot den organiserade brottsligheten. Läs gärna vår strategi här:

http://www.regeringen.se/artiklar/2016/12/regeringens-samlade-insats-mot-organiserad-brottslighet/

-Vår utredning är klar 2019, så då planerar vi dessutom en konferens i Malmö på temat:

”Snabba åtgärder av det starka samhället när individer är som svagast ska inte ta mer än 5 år”

#snigelministern

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s